Logopeden i skolan - Johanna Kristensson, Kärnhuset i Halmstad

En blogg om språk, läs- och skrivsvårigheter och digitala lärverktyg

 1. Många har säkert hört talas om både Polygluttoch Ugglo - två olika digitala litteraturresurser som främst vänder sig till förskolor, men i takt med ökat utbud, även till lågstadiet.

  Apparna Polyglutt (iPad) och Ugglo (iPad, iPhone och Android) innehåller en mängd inlästa barn/bilderböcker (mellan ca 500-1000 böcker). Många finns dessutom på flera olika språk. I nuläget finns det ca 40 olika språk i de olika tjänsterna (eller ska åtminstone komma under första kvartalet 2019). Dessutom har flera böckerna teckenstöd i form av TAKK och teckenspråksstöd.

  Högläsning är väldigt essentiellt för att barn ska utveckla sitt ordförråd. Forskning säger att ca 80 % av vårt ordförråd kommer genom böcker. En barnbok innehåller ett betydligt mer varierat och avancerat språk än vad ett vanligt vuxensamtal gör. Högläsning behöver därför ta plats! Polyglutt och Ugglo erbjuder utökade möjligheter för för att få tillgång till orden och texten och är ett komplement till den högläsning som redan sker.

  Fördelar med Polyglutt och Ugglo
  • Stort utbud av olika titlar och genrer på flera olika språk som kan tangera olika teman och intresseområden. 
  • Barn med annat modersmål kan lyssna på en bok både på svenska och sitt eget modersmål. Om och om igen. 
  • Möjligheter att spara ner böcker som man jobbar med i nuläget till särskilda bokhyllor.
  • Tillgänglighet! Alla böcker kan läsas när som helst. 
  • TAKK i flera titlar. 
  • Möjlighet att få ut högläsning till barn som är "skärmvana" och inte är vana vid att läsa böcker. 
  • Barnen kan läsa själva, tillsammans och med personal. 
  Lite obs!

  • De olika tjänsterna är inte till för att ersätta personal. Samtalet innan, under och efter läsningen är avhängigt för att barnen ska utveckla textförståelse. Man måste ha samtal om både nya ord och textinnehåll. 
  • Risk att barnen blir lämnade ensamma med sitt läsande. Men medvetna förskolor låter inte detta hända. 
  • Det finns också en risk att tjänsterna skapar mer skärmtid för barn som redan har mycket skärmtid. I så fall gäller det att göra något positivt av det. 

  Startvy i Polyglutt

  TAKK-stöd i vissa böcker + uppläsning

  Startvy i Ugglo
  Språkvy i Ugglo

  Polyglutt eller Ugglo?
  Detta är egentligen en omöjlig fråga att svara på. Båda tjänsterna innehåller olika fördelar i form av innehåll, språk, antal böcker, sökfunktioner och support. Därför är det viktigt att ni provar på båda tjänsterna under den gratisperiod som erbjuds förskolorna. Båda tjänsterna är till för förskolor och kommuner och vänder sig inte till privatpersoner.

 2. I dagarna har Oribi Speak för Google Chrome (en talsyntes för Chrome som även innehåller bokstavsljudning och ordprediktion) lanserats med en ny OCR-funktion. Denna skiljer sig lite från andra OCR-tjänster i liknande program/tillägg.

  Oribi Speak läser nämligen upp det du drar upp en ruta kring, t.ex. text i en bild eller text i en pdf i förhandsgranskningsläge, där du vanligtvis inte kan markera text och få den direkt uppläst. Du behöver således inte öppna upp din text eller bild i en särskild vy.

  Endast texten du dra upp en ruta runt kommer att läsas upp. Du kan t.ex. välja att bara få en mening eller ett ord uppläst från ett helt dokument samtidigt som du givetvis kan få större stycken du markerar upplästa.

  I Oribi Speak finns 15 olika språk att välja mellan (ca 50 olika röster). Byt språk/röst beroende vilken slags text du vill få uppläst genom att högerklicka på Oribi Speak-ikonen > Alternativ.

  Läs upp med OCR

  1. I Oribi Speak högerklickar du på programikonen uppe till höger om adressfältet och väljer OCR.


  2. Nu kan du dra upp en ruta runt den text du vill få uppläst. Här drar jag upp en ruta runt en bild i förhandsgranskningsläge i Google Drive. Det fungerar lika bra i t.ex. OneDrive eller på en bild eller text/pdf på Internet.

  Den gröna rutan visar den text som är uppdragen runt en bild i förhandsgranskningsläge

  3. Texten som du har dragit upp en ruta kring konverteras till tal, baserat på den röst och den uppläsningshastighet du valt i Oribi Speaks inställningar.

  Titta gärna på instruktionsfilmen nedan så ser du hur det funkar!

 3. Biblio heter en tjänst som Axiell Media erbjuder via många bibliotek. Den innebär att du kan låna och lyssna på ljudböcker direkt i din mobil. Oavsett om du har ett läshinder eller inte.

  Böckerna i appen är alltså ljudböcker och inte talböcker, vilket innebär att alla får lyssna på de böcker som finns i utbudet. Det är biblioteken själva som styr utbudet på böckerna som finns i just ditt bibliotek.

  Appen är helt gratis att ladda ner och du kan även lyssna på dina böcker utan någon extra kostnad.


  Gör så här
  1. Ladda ner appen till antingen iOS eller Android.
  2. Starta appen och välj ditt bibliotek (ifall det finns med).  Skriv in ditt vanliga låekortsnummer och lösenord (samma som du använder för att låna vanliga böcker på ditt bibliotek)  3. När du är inloggad kan du söka på olika böcker. Här nedan sökte jag på Maj-Gull Axelsson.  


  4. Klicka på ladda ner och gå tillbaka till Mina lån. Starta uppläsningen genom att klicka på uppspelningsknappen. Boken kan även laddas ner till telefonen när du är uppkopplad mot wifi, så att den inte tar datortrafik från dig när du kör 3G/4G. 


  5. I appen kan du under Kategorier få tips på olika på olika kategorier och se topplistor för olika böcker. 4. Svenska Dyslexiföreningen arbetar med att:

  • sprida kunskap och skapa medvetenhet om dyslexi/läs- och skrivsvårigheter 
  • omsätta aktuell forskning i pedagogisk verksamhet på olika sätt 
  • tillvarata de med funktionsnedsättningen läs- och skrivsvårigheter/dyslexis intressen

  Varje år anordnar Svenska Dyslexiföreningen ett antal utbildningsdagar för sprida kunskap och medvetenhet om dyslexi och dessa riktar sig främst till lärare, pedagoger, speciallärare/pedagoger, logopeder och logopedstudenter mm. Under hösten 2018 kommer följande utbildningsdagar att hållas.

  Föreläsare: Idor Svensson, Thomas Nordström, Emma Lindeblad, Linda Fälth, Camilla Nilvius och Inger Fridolfsson
  Datum: 15 november 2018
  Lokal: ABF-huset, Stockholm

  Föreläsare:Ulrika Wolff, Astrid Frylmark, Anna Strid och Elisabeth Marx 
  Datum: 29 november 2018
  Lokal: Umeå universitet, Umeå

  Föreläsare: Per-Anders Rydelius, Siv Fischbein, Margaretha Orvarsson Hannfors, Christina Hellman, Christer Jacobson, Mattias Nilsson Benfatto och Elisabeth marx
  Datum: 6 december 2018
  Lokal: S:t Eriks ögonsjukhus

  Anmälan görs på via denna länk.

 5. Dysleximässan anordnas varje år av Dyslexiförbundet. I år hålls den i Karlstad den 19-20 oktober på moderna kongresscentrumet Karlstad CCC. Prins Carl Philip kommer dit och inviger mässan kl 09:30 på fredagen. Entrén är 200 kr (medlemmar i Dyslexiförbundet samt personer under 18 år går in gratis).

  På mässan får du möjlighet att besöka en stor utställning av företag som arbetar med dyslexi ur olika perspektiv genom att visa alternativa lärverktyg, läromedel och olika metoder etc.

  Du kan också gå och se en mängd olika föreläsningar eller delta på en workshop. Fullständigt program visas nedan.