• Tips
  • Låna e-böcker från biblioteket

Låna e-böcker från biblioteket

Låna e-böcker och läs i datorn, telefonen eller plattan. Har du svårt att läsa tryckta böcker har du dessutom rätt att låna så kallade tal-böcker. Det behövs inga diagnoser.

På biblioteket finns även ljudböcker, strömmande, att låna för läsning på dator. Allt du behöver är ett lånekort och ett Adobe-id. Ett lösenord till lånekortet efterfrågas ibland. Du behöver aldrig mer komma ihåg att lämna tillbaka boken. E-böcker blir oläsbara efter tre veckor. Talböcker blir inte oläsbara efter en tid. Läs om dessa längre ner på sidan.

E-böcker för alla
bibliotek i SverigeFör att läsa boken behövs ett läsprogram på datorn eller plattan och ett Adobe-id. Till Mac/Pc använder du Adobe Digital Edition. Ska du läsa boken i en telefon eller platta behöver du ett Adobe-id för att auktorisera läsning på enheten. Det gör du första gången du startar programmet eller appen.  

För iPhone/iPad: Bluefire Reader
För Android: Aldiko Book Reader eller Bluefire Reader. OBS! I de senaste måste boken hämtas i nedladdningar för att öppnas i läsprogrammet.

Låna e-bok:

  1. Gå till http://elib.se/bibliotek/ så hittar du fram till din egen kommuns bibliotek.
  2. Välj bok och klicka på knappen: Låna
  3. Skriv in numret på ditt lånekort och bokstäverna i koden. 
  4. Ladda ner boken i rätt format för där du ska läsa den.

Ska du läsa på datorn, i Adobe Digital, läsa på platta av något slag - välj Epub.
Har du en handdator - välj MobiPocket.

Ska du läsa boken i en läsplatta kan du vara hjälpt av lathunden till iRiver som du hittar här http://skoldatatek.se/verktyg/lathundar

Den som har svårt att läsa böcker kan få låna så kallade talböcker.
Talböcker är e-böcker i Daisy-format, som är mp3 med styrfiler. Dessa underlättar läsningen eftersom spelaren minns var man var och bokmärken man lägger till. Dessutom kan man hoppa fram eller tillbaka mening, sida och kapitel och ändra uppspelningshastighet.

Endast de som har lässvårigheter får låna dessa böcker som är framställda enligt ett undantag i §17 Upphovsrättslagen. Inget intyg behövs på dina lässvårigheter. Biblioteket registrerar att dig som talbokslånare.

För att få egen nedladdningsrättighet, ta kontakt med biblioteket och beställ tid för ett möte.

Gratis Daisy-spelare för datorn http://www.skoldatatek.se/verktyg/gratistips
AMIS för PC, Olearia eller Emerson Reader för Mac.

Läsprogram till telefoner och plattor http://skoldatatek.se/verktyg/appar
För att läsa talböcker i iPhone eller iPad måste du ladda ner boken via iTunes.

Gå gärna in på Legimus.se för att leta böcker och läsa mer om nedladdningrättigheten. Förr hette webben TPB.se, men när TPB vid årsskiftet bytte namn till MTM = Myndigheten för tillgängliga media byggdes den nya webbplatsen upp.  

Inlästa läromedel finns att köpa via Inläsningstjänst
Kommuner kan även prenumerera på inlästa läromedel till alla elever

 

 

Skriv ut

Skoldatatek.se är en gemensam webbplats
för Sveriges Skoldatatek