• Tips
  • Varför lyssnar inte Kalle?

Varför lyssnar inte Kalle?

Hur kan föräldrar och lärare underlätta för dem som har uppmärksamhetsproblem? Utvecklingspsykologen Gordon Neufeld förklarar hur man kan hjälpa barn som har svårt att koncentrera sig. 

Gordon NeufeldTitta på UR-samtiden
Bilden till höger länkar till en sammanfattning 
av fem timmars föreläsning.
Han säger: 

  1. de har är inte tillräckligt mogna
  2. deras fokus är sitt eget sociala nätverk, inte det du vill förmedla
  3. de kan inte stänga av bakgrundsbruset

Uppmärksamheten är en mognadsfråga. Vi måste ta hänsyn till att barn mognar olika fort och kan inte bara gå efter ålder. Skulle vi testa 3-åringar skulle vi hos alla finna uppmärksamhetsproblem, säger han.

Vi ska inte tro att eleverna är intresserade av de ämnen vi presenterar i skolan. Det viktigaste för dem är deras relationer med vänner. Anknytning är det viktigaste. Om vi ska nå dem måste vi skapa relationer. Utan relationer blir det inte något lärande. 

Gordon Neufelds fyra föreläsningar:

Del 1: Så fungerar uppmärksamhet
Gordon Neufeld, utvecklingspsykolog och författare, berättar om anatomin bakom uppmärksamhet. Han menar bland annat att uppmärksamhet handlar om mognad, och att många barn idag får diagnosen ADD på grund av omognad. Arrangör: Himmelstrand mentor. Inspelat den 12 november 2012.

Del 2: Två vanliga problem
Gordon Neufeld, utvecklingspsykolog och författare, berättar om två grundläggande former av uppmärksamhetsproblem. Neufeld förklarar vad de är, hur de yttrar sig och vad man kan göra för att underlätta dem. Arrangör: Himmelstrand mentor. Inspelat den 12 november 2012.

Del 3: allt är inte ADD
Kan det finnas en naturlig förklaring till symptom som är likadana som uppvisas vid ADD? Ja, det hävdar Gordon Neufeld, utvecklingspsykolog och författare. Han förklarar hur det fungerar och hur det kan upptäckas. Arrangör: Himmelstrand mentor. Inspelat den 12 november 2012.

Del 4: Att växa ur problemen
Lösningen på uppmärksamhetsproblem är mognad. Det säger Gordon Neufeld, utvecklingspsykolog och författare. Han ger tips på hur man kan hjälpa barn att växa ur problemen och menar att allt grundas i en stark anknytning till en kärleksfull vuxen. Arrangör: Himmelstrand mentor. Inspelat den 12 november 2012.

Här finns många många fler fina tips att läsa och lyssna på inom NPF-området  

 

Skriv ut

Skoldatatek.se är en gemensam webbplats
för Sveriges Skoldatatek