Läromedel med möjligheter

När vi pratar om läromedel med möjligheter menar vi läromedel som är tillgängliga för alla. Det handlar om att texten ska vara läsbar och att ska förstå vad det står i texten.   

Läromedelsföretagen satsar stort på böcker som går att läsa med både öron och ögon. Många av dessa är webbaserade böcker. Det är viktigt att verkligen fundera över om de är till hjälp för elever som har svårt att läsa. Kan det bli jobbigt att läsa på skärm om alla läromedel hamnar på skärmen. Finns det fördelar med att ha en fysisk lärobok?

Inlästa läromedel från Inläsningstjänst - säljer e-ljudböcker (mp3+) till de flesta läromedel. Mer än hälften av landets kommuner abonnerar på Inlästa läromedel. Då får alla elever tillgång till sina läromedel som ljudbok. Den kan läsas i dator, via webben och med appen Inläsningstjänst som finns till både android- och apple-enheter.

Svensk Talteknologi - tillhandahåller verktyg som gör läromedel tillgängliga. Talsyntesen ClaroRead ger uppläsning av texter och stöd vid skrivning. Claro-program finns till dator och som app till mobila enheter.

MV-Nordic - har talsyntesen CD-ord och appen IntoWords. Deras datorprogram webbaserade, så att de kan användas både hemma och i skolan.

Specialpedagogiska skolmyndigheten tillhandahåller anpassade läromedel för elever med dyslexi/läs- och skrivsvårigheter. Skolor/lärare (skolbiblioteket) kan ansöka om att få läromedel anpassade (e-bok framställd enligt §17 URL) för elever med dyslexi/läs- och skrivsvårigheter på Specialpedagogiska skolmyndigheten. Kostnaden för ett anpassat läromedel blir vad det tryckta läromedlet kostar.

 

 

Skriv utE-post

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Skoldatatek.se är en gemensam webbplats
för Sveriges Skoldatatek
webbansvarig: Britt Hansson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.