Logopeden i skolan - Johanna Kristensson, Kärnhuset i Halmstad

En blogg om språk-, läs- och skrivsvårigheter och assisterande teknik
 1.  


  Idag lanserar Oribi det nya stavnings- och grammatikverktyget SkrivaText. SkrivaText är en sammanslagning av de tidigare programmen Stava Rex, SpellRight, ClaroStava och TxtAnalyzer. Detta innebär att användaren får:

  • rättstavningsstöd på både svenska och engelska
  • grammatikstöd på svenska och engelska
  • möjlighet att markera upp ordklasser och satsdelar
  • tillgång till tre digitala ordböcker på svenska och engelska. Den svenska ordboken innehåller dessutom möjligheten att få svenska översättningar, förklaringar och exempel på upp till 20 andra språk. 
  SkrivaText är ett tillägg (extension) till webbläsarna Google Chrome och Microsoft Edge och fungerar inne i Google Dokument och Word Online.  

  Använda SkrivaText

  Skärmbild av SkrivaRext
  Skärmbild av SkrivaText
  SkrivaText öppnar upp sig som ett fönster till höger om ditt dokument och går igenom din text från markörens insättspunkt. Som användare får du hjälp att rätta grava stavfel och lättförväxlade ord. 

  Du kan själv lägga till egna ord i ordlistan och bestämma vilka lättföväxlade ord som du inte vill att programmet ska varna för. Om du vill slå upp betydelsen av ett ord kan du göra det direkt från rättnings-vyn. Har du talsyntes i datorn kan du få ord och exempelmeningar upplästa på svenska respektive engelska. 

  Enkelt att komma igång

  Gränssnittet är väldigt tilltalande och programmet är enkelt att komma igång med.  

  I nuläget kan man installera en 30-dagars demolicens från Chrome Web Store om man vill komma igång och testa alla funktioner.
 2. Idag lanseras Halmstads kommuns digitala kurs i TAKK/TSS. Kursen innehåller ca 800 tecken, material att skriva ut och träna på, filmer kring hur man tecknar och lite teori. Kursen vänder sig till dig som är intresserad av att lära dig tecken, privat eller i tjänsten. Tecknen är noga utvalda för att passa så många verksamheter och åldrar som möjligt, och kan därför användas oavsett om du träffar barn, vuxna eller äldre personer.

  Kursen är utformad av specialpedagog dövhet/hörsel Therese O Eriksson och logoped Sanna Björk, som båda arbetar på Resurscentrum Kärnhuset i Halmstads kommun och har lång erfarenhet av att arbeta med personer i behov av TAKK/TSS i olika åldrar.

  Kom igång

  Klicka här för att komma direkt till kursen på Pedagog Halmstads lärportal. För att få tillgång till kursen behöver du först skapa ett kostnadsfritt konto under Bli Medlem. Det är gratis och öppet för alla!


 3.  


  Vi i Svenska Dyslexiföreningen anordnar under våren två olika webbutbildingar som vänder sig till lärare, specialpedagoger/lärare och logopeder.

  Neurovetenskapliga perspektiv på matematikinlärning och dyskalkyli, samt inkluderande matematikundervisning i praktiken

  Denna utbildning hålls den 21 mars 2023 mellan kl. 13:00-16:15. Föreläsare för dagen är Rickard Östergren, Jonas Walfridsson och Helena Roos. 

  Pedagogisk kartläggning av läs- och skrivsvårigheter/dyslexi - fyra halvdagar

  Under fyra halvdagar mellan den 22 mars till den 31 mars 2023 får du lära dig mer om:
  • Teorier om förutsättningar för läsutveckling, läs-och skrivsvårigheter/dyslexi, språkstörning.
  • Tester, tolkning, standardisering, normering; vad som ingår i en kartläggning
  • Insatser, assisterande teknik.
  • Redovisning av egen kartläggning, samtal och resonemang om åtgärder
  Föreläsare är Birgitta Herkner, Christer Jacobsson, Julia Andersson, Kerstin Hyrefelt, Johanna Kristensson.

  Anmälan och mer information hittar du på https://www.dyslexiforeningen.se/utbildningsdagar. Utbildningarna är kostnadsfria för medlemmar och till väldigt lågt pris för andra. 
 4.  


  Den 19 oktober anordnar Svenska Dyslexiföreningen en webbutbildning över Zoom med temat specialpedagogiska perspektiv på skrivinlärningen. 

  Under eftermiddagen får du lyssna på:

  • Åsa Wengelin - Kampen om texten - skrivprocessen hos personer med läs- och skrivsvårigheter
  • Ulrika Örtendal - Skrivande vid läs- och skrivsvårigheter. När hinder blir möjligheter.
  • Ulrika Arvidsson - Progressionen i skrivutvecklingen - skrivuppgifter i klassrummet 

  Målgrupp: Pedagoger i förskoleklass, grundskola och gymnasium. 
  Deltagaravgift: 750 kr för medlemmar i Svenska Dyslexiföreningen, övriga 1000 kr Heltidsstuderande vid universitet/högskola samt pensionärer 250 kr. 
  Sista anmälningsdag: 15 oktober 2022. Anmälan är bindande men platsen kan överlåtas. 

 5.  

  I det senaste avsnittet av Dyssepodden medverkar jag och Henrik Karlsson från Oribi. Titeln för avsnittet är Assisterande teknik som gör skillnad för personer med dyslexi.Vi blir intervjuade av Alma och Fanny kring hur Oribi startades och vad som gör Oribis programvaror tämligen unika. De verktyg vi pratar främst om är Stava Rex, SpellRight, Oribi Speak och Oribi Writer. 

  Om Dyssepodden

  Dyssepodden produceras av FDB (föräldraföreningen för dyslektiska barn). DyssePodden handlar om hur det är att ha dyslexi. I programmen pratar intervjuarna med andra som har erfarenhet av dyslexi ur olika perspektiv. Du hittar programmen på Dyssepoddens hemsida eller i olika poddtjänster där du hittar andra poddar.