Digitala möjligheter

Talsyntesprogram som t.ex. ClaroRead / WordReadPlus (även för mac), CD-ord, SpeakAppVitalTorTalk på datorn eller Oribi Speak för Chrome och AppWriter till Chrome webbläsare.  TextIT är ett onlineverktyg som fungerar i alla webbläsare. Vänd dig till kommunens skoldatateksgrupp med frågor om det finns någon i kommunen. 

Ljudböcker och talböcker 
Talböcker kallas de ljudböcker som biblioteken lånar ut till personer med nedsatt läsförmåga (e-böcker enligt § 17 i upphovsrättslagen) Inlästa läromedel och talböcker förekommer främst i DAISY-format, även kallad mp3+.
Daisyläsare för PC: AMIS gratis, eller EasyReader.
Daisyläsare för Mac: Emerson Reader (sefilm) eller Olearia.
Daisyläsare för iPhone/iPad eller Android: Se Appar med möjligheter.

E-böcker i olika former
e-textbok 
med enbart text, se Elib:s information om e-boksläsare
e-ljudbok (kallas också ljudbok, e-bok med ljud eller DAISY ljud) kan köpas av vem som helst, på vanlig cd-skiva eller på cd i DAISY-format. Om Ljudböcker ligger på vanlig cd-skiva kan det kanske behövas 15 cd-skivor. Om den är på DAISY blir det bara en cd. Nästan alla läroböcker finns inlästa på DAISY. Se www.inlasningstjanst.se, där du hittar läroböcker och spelare. Hos Inläsningstjänst kan kommunen prenumerera på inlästa lärböcker. Via www.elib.se hittar du möjligheten att låna digitalt från ditt eget bibliotek. www.elibu.se en betaltjänst med digitala böcker för skolan.

E-bok framställd enligt §17 upphovsrättslagen (kallas också talbok, eller DAISY ljud ) är hjälpmedel för personer med läsnedsättning. På biblioteket kan man låna framförallt skönlitterära böcker, och de finns bara i DAISY-format, som är internationell standard med komprimerade filer i mp3-format. Du behöver inget intyg för att få låna talböcker, men du blir tillfrågad om du har lässvårigheter, eftersom det är ett hjälpmdel. Läromedel framställs i vissa fall av Specialpedagogiska skolmyndighetenmen tillhandahålls framförallt genom www.inlasningstjanst.se.
Sök på http://katalog.tpb.se/ bland de böcker som finns. För att lyssna på talböckerna på dator behöver du: 

Spelare för e-ljudböcker/Daisyböcker 

Bordsspelare som Viktor, Telex och Plextalk. 
Mobila modeller
ViktorReader Stream, Milestone 212/312, Plextor eller Olympus DM5. Många mp3-spelare fungerar också, men inte lika bra.  Viktigt är att den har resume = kommer ihåg senaste stopp.
Olympus WS-serien med inbyggd usb-kontakt är ett bra alternativ.

Läsplattor läs hos Elib läs hos Digiteket
- alla böcker finns samlade i en platta
- de är väger lite och lätta att använda
- texten kan förstoras 
- växla mellan ljudbok och textbok, tyvärr inte daisy än så länge.

Ljudningsstöd - bokstavsljudet blir uppläst med Skolstil,  CD-ord och ClaroRead/WordRead Plus. För telefoner och plattor - se Appar med möjligheter

OCR-program - inskannade, kopierade eller fotograferade texter kan "översättas" till redigerbar och uppläst text med ocr-program. Se appar till iPad och Android
C-pen kan skanna in texter rad för rad. Nu finns det talsyntes som läser rad för rad medan du skannar. Det finns en gratis C-pen-app till Androidenheter
Skanna med t.ex CanoScan Lide 110 el. 210, med Omnipage, FineReader, Scan2Text, MS Office Document Scanning (t.om MS2003) eller enkelt via skanna i t.ex ClaroRead Plus.
Kopiera - till pdf. Kopiatorn kan t.o.m ha inbyggd OCR

Fotografera och OCR:a    Se Appar med möjligheter 

Stavningshjälp - på svenska med t.ex Stava Rex.
- på engelska med SpellRight. Det har även ett översättningslexikon som "förlåter" felstavningar.

Ordprediktion ger förslag på ord som ska skrivas. CD-ord och Saida är exempel på program som ger förslag utifrån redan skriven text. ClaroRead har förslag när ordet är påbörjat. Det finns också appar för ordprediktion, till exempel IntoWords och ClaroSpeak. Se Appar med möjligheter

Språk-/minnes-/lässtöd med talande penna
Penny Talks eller PENpal - skanner och mp3-spelare som gör det möjligt att läsa in dina egna etiketter, peka och lyssna på det inspelade. Passar mycket bra till alla som behöver höra något många gånger, på egen hand på grund nedsatt läsförmåga eller minne. Pennorna är till hjälp vid språkstörning och flerspråkighet.

Skriva och läsa med bildstöd - Symwriter eller Communicate: in Print
Alternativ kommunikation - Pictogram, Papunet fi/sv eller apple-app Ritade tecken

Ordbok på datorn - Gustava, SAOL som båda "förlåter" felstavningar.

Skärmtangentbord, Ansiktsstyrning och Kommunikationskartor, för den som har svårt att kommunicera "som vanligt" Osca v2, FaceMouse, Symprint

Digital ljudinspelare vara till stor hjälp t ex Olympus WS-, DS, VN-serierna eller Sandisc Sansa. Olympus WS-serien är bra med sin utfällbara USB-koppling.

Hörselstöd ger koncentration för den som har en uppmärksamhetsproblematik. Comfort Focus har fått mycket goda omdömen i ett försök i Norrköping. Linkx Xtour och Stageline billigare, men ändå väldigt bra. LinkX Sound in Motion sänder med bluetooth till högtalare. Elever säger sig bli tryggare när de hör vad läraren säger.

Mobiltelefoner kan ofta (beroende på modell) hjälpa till att organisera och underlätta vardagen. Här följer några exempel...
- Anteckningshjälpmedel i form av en digital röstinspelare
- Påminnelsefunktion i form av en kalender med larm
- Anteckningshjälpmedel i form av en kamera för att enkelt och snabbt få med sig handskrivet material
- Läshjälp i form av uppspelning av e-ljudböcker eller ljudfiler
- OCR-texttolkning och talsyntes via appar som använder mobiltelefonens kamera för att ta kort på en text och sedan läsa upp texten med en talsyntes. I dagsläget finns det tyvärr inte någon svensk röst, men det är bara en tidsfråga innan det finns.

Anteckningshjälpmedel som
AlphaSmart Neo2 - tangentbordet med inbyggt minne kan vara till hjälp för en del.

echo Smartpen - skriv anteckningar och spela in ljud samtidigt med pennan.
ZPen - skriv för hand och översätt med OCR till datortext.
VoiSec - spela in ett meddelande i en talande knapp.
Clevy
- pedagogiskt tangentbord, med 4 gånger större färgkodade tangenter.

Kopiatorer blir alltmer avancerade. Nu kan man använda kopiatorn som en skanner och få Worddokument eller Excelfiler direkt ifrån kopiatorn till en e-postmottagare eller en vald mapp. Alla kopiatorer har inte den funktionen, men det kan vara värt att ta med det kravet i nästa upphandling. Det vanligaste är att kopiatorn skickar skannade dokument som pdf-filer. Dessa är inte läsbara med talsyntes förrän de skannas om med t.ex ClaroRead, öppnas i Google dokument eller i Microsoft OneNote.

http://www.ungkompensation.se/ är en webbplats med bra information om alternativa verktyg.

 

Skriv utE-post

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Skoldatatek.se är en gemensam webbplats
för Sveriges Skoldatatek